Berkshire Residence targets Passive House standards


Brooklyn-based design studio Of Possible recently completed the Berkshire Residence, a 3,600-square-foot contemporary home that the designers describe as a “marriage of spatial poetry and building science.” Built by Massachusetts company Kent Hicks Construction, the home blends traditional New England construction with sustainable and cutting-edge building science principles to ensure the home’s longevity and to meet Passive House Institute standards.

Continue reading below

Our Featured Videos

light wood home with gabled roof surrounded by trees

Located in Sheffield, Massachusetts, the Berkshire Residence was commissioned by a client who wished to combine elements of his childhood home — a two-story colonial dwelling surrounded by an apple orchard, barn, horse corral and a variety of landscapes — with contemporary and sustainable design. As a result, the house not only takes cues from traditional New England construction with its gabled form and muted, natural palette, but it also follows a contemporary design aesthetic with its clean and minimalist form.

Related: Award-winning passive tiny house is insulated to combat New Zealand’s weather

small covered patio on light wood gabled home
long home with light wood cladding

“The result is a home where every window and door is a floor-to-ceiling picture frame of the spaces of memory throughout the property,” the architects explained. “The architectural finishes are a sober palette chosen to enhance the effect of these frames against the ever-changing seasonal New England landscape. Moving through the home over the course of the day, one is drawn from the inside spaces to the outside landscape. This is a home for creating new memories and honoring old ones.”

suspended fireplace with wood chairs surrounding it
brown chair beside full-height sliding glass door

Although the Berkshire Residence is not Passive House certified, the house follows Passive House Institute standards with its focus on energy efficiency and a small carbon footprint. Materials were also sourced regionally and selected for durability. Field stones and boulders, for instance, were salvaged onsite and from local construction sites to create landscape retaining walls. The airtight home and its energy-saving systems make Berkshire Residence net-zero-ready; the homeowners can reach energy self-sufficiency with the addition of a small, ground-mounted solar array. 

+ Of Possible

Photography by Justina via Of Possible

long gabled home clad in light wood panels





Source link