Energy-neutral House of Eemnes is a sustainable “culture house”


Thirty minutes east of Amsterdam, the municipality of Eemnes has recently welcomed a beautiful community center for everyone in the town to gather, play and learn. Created by Dutch firm MoederscheimMoonen Architects in collaboration with construction company Vaessen B.V., the mixed-use project — named the House of Eemnes — combines a library, theater, sports facilities and a restaurant all under one roof. Impressively, the project has also been engineered to be future-ready and sustainable with solar panels that generate more energy than the building consumes as well as a responsible stormwater management plan that captures rainwater runoff.

Continue reading below

Our Featured Videos

L-shaped building with glass walls

Conceived as a meeting point in the heart of the town, the House of Eemnes was crafted with an inviting character that is achieved with a partly perforated facade inspired by the pattern in the city’s coat of arms as well as a light-filled interior dressed in warm materials. The library and restaurant are located at the center of the building and branch out to the various multifunctional areas, from the theater to the massive sports hall that can accommodate multiple recreational activities at the same time.

Related: Amsterdam’s new circular archives building sustainably generates all of its own energy

aerial view of community hall with stepped seating
small round cafe tables in a colorful restaurant

Large expanses of glazing, a natural materials palette and a vibrant mix of colors and patterns used throughout the interior executed by Aatvos and MARS interior architects help create a cohesive and inviting feel despite the diverse programming. Much of the interior follows an open layout for direct sight lines and easy social distancing; however, cozy nooks and intimate spaces have also been incorporated for more passive activities. A tall bookcase runs through the building to not only unite the floors but to also represent the identity of the House of Eemnes.

pool table in a community center
people playing in a sports hall

As an energy-neutral building, the House of Eemnes features a roof entirely covered with solar panels that can even generate more energy than the building requires. The highly pervious landscape is optimized for water absorption while the skate park at the entrance can double as a water square for retaining overflow during heavy storms.

+ MoederscheimMoonen Architects

Photography by Luuk Kramer via MoederscheimMoonen Architects

patio chairs and tables in covered outdoor space



Source link