French housing project “I Park” has a double-skinned green facade


Located in Montpellier, a historic city near the south of France on the Mediterranean Sea, “I Park” is a housing project with a plant-covered facade that catches the eye even from afar. Developed across the street from the city’s new town hall, the building was designed by NBJ Architectes and completed in 2019.

Continue reading below

Our Featured Videos

white stacked building covered in plants

I Park features eight levels of variable layers and 4,000 square meters of space, constituting an urban build front in a dividing line with the busy street. Right next to the project’s site sits a public park that offers unobstructed views of green spaces and a river to the inhabitants. To allow for a distance between the public and private spaces, a landscape band adjoins the project site as well.

Related: Architects envision a green, solar-powered skyscraper

plants on a tall white building
close-up of plants growing over balcony sides

While the base of the building is treated with stamped concrete, the body of the project is made up on a unified double-facade. This facade consists of two skins to help air flow and support ventilation of the intermediate cavity, while also allowing adaptability to each orientation in connection with the direct environment. The designers came up with a unique composition for the urban facade, a sequence of three structures that interconnect with each other to form a single entity. Strategically placed planter boxes line the front, appearing to climb up the face of the building and scatter throughout the remaining sides sporadically. Trees and green spaces are included on the roof as well, though not as prevalent as the facade.

people walking on path toward large white building covered in plants
trees and green space surrounding plant-covered building

The reflective glass on the neighboring building adds a special aspect to the project by projecting light onto the plants; the green facade and mirrored cladding seem to play off each other to represent the discrepancy between nature and the city. According to the architects, the project will also serve as a base for research and experimentation on Mediterranean climate living conditions.

+ NBJ Architectes

Photography by photoarchitecture via v2com





Source link